Международната федерация на музеите за правата на човека е специализирана мрежа от музеи и институции, която е създадена с цел да насърчава музейните специалисти активно да подхождат към проблемите на правата на човека.

Международната федерация на музеите за правата на човека е основана през 2009 г. от Международния музей на робството в Ливърпул като част от работата му върху наследството на трансатлантическата търговия с роби и усилията му в борбата срещу съвременните нарушения на правата на човека като трафик на хора, робство и расизъм. Международният музей на робството в Ливърпул координира дейността на Федерацията на международните музеи за правата на човека.

Федерацията на международните музеи за правата на човека се представлява от Съвет и има над 90 членове от 35 държави. Партньорите на Федерацията включват Канадския музей за правата на човека, Музеят за история на евреите в Галиция, Полша, Националният музей на американските индианци, националният музей на Нова Зеландия Te Papa Tongarewa и много други.

Основната дейност на мрежата е годишна конференция, както и публикуване на материали, изследвания и инновативни практики онлайн.

Членовете на мрежата вярват, че музеите трябва уверено и смело да разказват своите истории, да създадат музейни пространства, които да бъдат иновативни, предизвикателни и да предоставят обществена стойност за всички.

Целта на Федерацията е да поддържа постоянна международна мрежа от музейни специалисти и свързани институции, които да работят заедно и да споделят нови идеи и инициативи. Мрежата разглежда въпроси, свързани с правата на човека и гражданските права, включително местни, национални и международни въпроси на социалната справедливост. Дискутират се чувствителни теми и истории, политика и етични проблеми. Работи се за засилване на ролята на музеите в прилагането на активни обществени кампании и превръщането им в социално отговорни институции.

Федерацията е мрежа, в която музеите се учат един от друг, обменят знания и чрез дискусии и дебати развиват нови начини на мислене за насърчаване на социалната хармония, промотират кампании за правата на човека и за борба с предразсъдъците.

Инициативата за създаването на Федерацията е мотивирана също от факта, че всички музеи, които по един или друг начин засягат правата на човека, независимо от размера или ресурсите си, споделят подобни предизвикателства поради работата им с трудни, политически натоварени и противоречиви теми. Федерацията окуражава водещите световни музеи и институции в тези области да подкрепят инициативата и така да помогнат за привиличане и на музеите с по-малко ресурси да се присъединят към това международно сътрудничество.

През 2013 г. Международната федерация на музеите за правата на човека се превръща в Асоциирана организация на ICOM - Международния съвет за музеите.