Балулека! е младежка програма на Музея Шести район /District Six/ в Кейптаун, Южна Африка. Инициативата се осъществява в закрито и в открито пространство чрез проекти, които ангажират младите хора в живота на музея и на града. Балулека! има за цел да ангажира млади хора,  запалени по идеята за трансформацията на обществото към по-добро. Като участват в различните програми и проекти младежите усвояват различни умения. Те включват фотография, изкуство и пърформанс,  изследвания, фестивали и директна работа в общността. Музеят цени високо потенциала на младите хора, които допринасят за неговите програми и които в крайна сметка се превръщат в независими двигатели и участници в едно масово обществено движение, което се стреми да  промени живота на хората като преобърне тежкото наследство на апартейда, с които хората от Южна Африка живеят и до днес. Музеят District Six е създаден през 1994 г. и оттогава събира експонати и истории от територията на този район и унищожението му под апартейда. През 1966 г. всички чернокожи хора са били принудени да се изселят от района.  Принудителното премахване и опустошението на District Six са довели до унищожаване на хиляди домове и вещи на семействата.

Музеят District Six предлага пътуване назад във времето. Един от забелеителните елементи е 300-метрова дълга лента на спомените, където посетителите могат да прочетат хиляди бележки, написани от първа ръка за живота в District Six. Днес музеят District Six е източник на информация, знания и символ на съпротива на бившите жители на района.

Искаме да помним,

за да можем всички, заедно и по отделно,

да възстановим града, който принадлежи на всички нас,

в който всички ние можем да живеем – не като раси, а като хора.(надпис на входа на музея).

 

„Търсене по-дълбоко“ /Digging Deeper/ е постоянна експозиция в музея на District Six. Експозицията е важен инструмент за запомняне и разказване на историята на District Six. Съдържанието на изложбата разказва и двете истории: едната е щастлива и обхваща времето, когато районът е бил място, в което мирно са съжителствали хора от различни раси; другата – тъжна, когато жестокостта на апартейда тежко засяга населението на Шести район. Изложбата провокира размисъл за това колко сериозни могат да бъдат последиците от един дискриминационен режим. Изложбата иска да вдъхнови посетителите да се борят срещу дискриминацията в обществото, тъй като разбирането на миналото е важен инструмент за постигане на подобрения и равни права в местните общности.

Експонати, които могат да се намерят в изложбата:

– Лични мемоари и предмети на бившите жители.

– Трогателни снимки от различни времена на Шести район.

– Аудио и видео материали със свидетелства на бивши жители.

– Оригинални документи, свързани с апартейда.

– Бележки от първа ръка за ежедневието в Шести район.

– Скулптури и картини.

– Вестници, информиращи за събитията в района.

 

„Балулека! Младежка мрежа“: ангажиране на младите хора

Музеят Шести район предлага инициативата „Балулека!

Младежка мрежа“. Тази инициатива има за цел да ангажира младите хора в живота на музея и на града. Програмата набира млади хора, които искат да насърчават промените в обществото. Участието и развитието на младите хора се проявява в различни области: фотография, изкуство и пърформанс, изследвания, директна работа и ангажираност на общността. Балулека! Младежка мрежа работи за социална промяна и обръщане на тежкото наследство на апартейда, с което обществото се сблъсква и до днес.

Музеят District Six предлага възможности за обучение на ученици извън класната стая. Младежите, които посещават изложбата „Търсене по-дълбоко“ /Digging Deeper/ обикновено се поемат от бивш жител на района, който им помага да се ориентират през многобройните свидетелства, документални доказателства и аудио-визуални материали.

Бившите жители предлагат на младите повече от от факти,  те ангажират учениците с лични спомени и истории, които предоставят по-дълбоки исторически и културни познания.В резултат на тези посещения с участието на бивши жители на района, учениците разбират по-добре как миналото обяснява много от настоящите предизвикателства.

Фотограф: Пол Грендън

Музеят District Six е член на SAMA (Южноафриканската асоциация на музеите) и на ICSOC (Международната коалиция на местата на съзнанието)

Контакт: info@districtsix.co.za

Уебсайт: https://www.districtsix.co.za/